Precis som övriga europeiska börser präglades även Stockholmsbörsen av den grekiska realitysåpan. Ett sämre konsumentindex än väntat i USA och efter Stockholmsbörsens stängde talade Ben Bernanke i Florida där han målade upp en dyster amerikansk bostadsmarknad där Fed:s lättnadsåtgärder inte lett till önskade effekter av den amerikanska ekonomin. Den amerikanska handelsbalansen visade sig vara något lägre än väntade minus 48,5 miljarder dollar. På rapportsidan dominerade SSAB, Boliden och SAAB som återfanns bland förlorarna. Assas rapport fick dock ett bättre mottagande.
OMXS30 öppnade nedåt i fredags och fortsatte ner tills stödet vid 1058 nåddes en halvtimme innan USA-öppningen. De senaste timmarna hyfsades siffrorna till. Stängningen på 1065,4 motsvarade en nedgång med 1,1 procent. AFV
Föregående vecka var den första i år som inte stängde på plus. Nedgången blev dock relativt måttliga 1,2 procent vilket innebär att året trots det noterar en uppgång på 7,8 procent. I fredags var det endast 11 procent av de 65 aktier jag bevakar som stängde på plus. Omsättningen för OMXS30 uppgick till 13,5 miljarder kronor vilket var 10 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Högst omsatta aktier i fredags var Boliden (-6,2%), Ericsson B (+1,8%), SSAB (-7,0%), HM B (-0,9%), Volvo B (-1,2%) och Swedbank (-3,6%).
De enda sektorer som stängde på plus var teknologi som steg med 1,5 procent. Sämst utveckling var det bland råvarubolagen och finans som backade 3,7 respektive 1,8 procent. Självklart tyngde Boliden, SSAB och Swedbank.
Även om de amerikanska börsindexen inledde nedåt i fredags kom köparna tillbaks efter bara en halvtimme och släppte därefter inte taget. Det är positivt med några dagars sidledes rörelse vilket eliminerar risken för att en rekyl ska bli brant och djup.
OMXS30 effektuerade en säljsignal i veckan som initialt bekräftades i fredags. Innan stängningen kom dock köparna tillbaks och fick till en svans på nedsidan. MA-20 som sammanfaller med den stigande stödlinjen närmar sig och det skapar goda förutsättningar för en vändning upp redan under de närmaste dagarna, kanske redan under måndagen.
I Grekland rapporteras det att parlamentet röstat för ett nytt åtstramningspaket. Det meddelas samtidigt om våldsamma kravaller i Aten där 100.000 greker deltog i proter på Syntagmatorget. I Spanien försöker regeringen luckra upp regler som försvårar för företagen att anställa och minska risken för permitteringar. e24, DN, DN, SVD, VA,AFV
Trots skuldkrisen i Europa fortsätter svenskarna att långa mer än någonsin. Skuldsättningen slår nya rekord. Man kan fråga sig om svensken i gemen är medveten om hur exportberoende Sverige är. Om krisen eskalerar i Europa kommer det obönhörligen att slå mot Sverige, vi kommer inte kunna stå utanför och tita på. Det borde ligga i allas intresse att minska sitt låneberoende. e24
Inga rapporter eller annan statistik av värde idag.
Återigen dominerade Grekland världens börser i fredags. Ett sämre konsumentindex än väntat i USA och Ben Bernanke talade om att en dyster amerikansk bostadsmarknad där Fed:s lättnadsåtgärder inte lett till önskade effekter av den amerikanska ekonomin. Den amerikanska handelsbalansen visade sig vara något lägre än väntade minus 48,5 miljarder dollar.
Även om nedgången i fredags var den största på sex veckor och därmed den sämsta handelsdagen i år dämpades nedgången redan efter någon timme. Därefter var det små rörelser fram till stängningen på 1342,6 som motsvarade en nedgång med 0,7 procent.
Hittills i år har S&P 500 stigit med 6,8 procent men föregående vecka innebar en nedgång med 0,2 procent. Nasdaq Composite noterar en uppgång hittills i år på hela 11,5 procent. Nasdaq noterade en nedgång med 0,8 procent i fredags och det var sämst av de ledande indexen. S&P 500 har stängt på plus 6 av de senaste 8 dagarna. Endast 29 aktier stängde på plus men hela 461 på minus under fredagen. Totalt omsattes 2,5 miljarder aktier vilket var 11 procent högre än snittet.
Bland de få vinnarna på Wall Street återfanns Nasdaqnoterade Linkedin, som avancerade 17,8 procent efter att rapporten överträffat analytikernas förväntningar.
Det är mestadels uppgångar i Asien nu på morgonen, även om de inte är direkt kraftfulla. Australiska All Ordinaries stiger med 0,8 procent och japanska Nikkei klättrar 0,6 procent trots sämre BNP-siffror än väntat. DN, DN, AFV